×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından Türkiye Yeşil Sanayi Projesi yürütülecektir. Amacı Türkiye’de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümü desteklemek olan projenin toplam bütçesi 450 milyon ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Ana Bileşenleri

Projede öngörülen süre beş yıl olup proje üç bileşenden oluşmaktadır. Birinci bileşen KOSGEB, ikinci bileşen TÜBİTAK, üçüncü bileşen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecektir.

  1. Projenin birinci bileşeni KOSGEB tarafından yürütülecektir. Birinci bileşende KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik 250 milyon ABD Doları kredi kullandırılacaktır. Söz konusu kredi ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi ve benzeri tematik alanlarda sanayi işletmeleri tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler desteklenecektir.
  2. Projenin ikinci bileşeni TÜBİTAK tarafından yürütülecek olup proje bütçesi 175 milyon ABD Dolarıdır.  Proje kapsamında hibe ve geri ödenebilir finansman sağlanacaktır. Bu bileşen kapsamında firmalara yeşil dönüşüm süreçlerinde yol gösterecek mentörlük faaliyetleri ve  firmaların ihtiyaç duydukları teknoloji tabanlı çözümlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri desteklenecektir. Projenin hedef aldığı kesim yeşil teknoloji, ürün veya süreçlerin geliştirilmesine yönelik yeşil yenilik faaliyetlerinde bulunan Türkiye’de yerleşik özel sektör firmalarıdır. Hedef kitle KOBİ’ler, büyük firmalar ve firma konsorsiyumları (kamu araştırma enstitüleri ve üniversiteler dahil) olabilecektir.
  3. Projenin üçüncü bileşeni ve genel yönetimi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecektir. Üçüncü bileşen olan teknik destek bileşeni altında 25 milyon ABD Doları bütçe ile aşağıda öngörülen faaliyetler yürütülecektir.

Sanayide Yeşil Dönüşüme ilişkin ihtiyaçları analiz etmek (sektör ve teknoloji bazında); Yeşil Teknoloji Taksonomisini tanımlamak; Proje ortaklarının ve paydaşlarının kurumsal kapasitelerini geliştirmek; İmalat sanayinde ve alt sektörlerde sertifikalı yeşil dönüşüm uzmanları yetiştirerek imalat sektörünün kapasitesini geliştirmek; “Yeşil Sanayi İşletmesi” sertifikasyonuna yönelik altyapıyı tasarlamak; Sektörel düzeyde yeşil dönüşüm göstergeleri geliştirmek ve sanayinin yeşil dönüşümünü takip eden bilgi yönetim sistemi kurmak; Yeşil dönüşüm konusunda ulusal düzeyde farkındalık oluşturmak.

TÜBİTAK Dünya Bankası tarafından desteklenmesi planlanan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nde “Sanayi Kuruluşlarının Yeşil İnovasyon Faaliyetlerinin Desteklenmesi” başlıklı Bileşen 2 kapsamında sorumludur. Projeye ilişkin detaylı bilgi notu “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Bilgi Notu” adıyla aşağıda yer almaktadır.

Proje hazırlık süreci devam etmekte olup, bu süreçte hazırlanan Paydaş Katılım Planı, İşgücü Yönetim Prosedürleri ve Çevresel ve Sosyal Taahhüt Planı dokümanlarına aşağıda verilen linklerden ulaşılabilir.