×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından 2014’ten beri düzenlenmekte olan  “Enerji ve Çevre” temalı Girişimcilik Hızlandırma Programı-GCIP “Temiz teknoloji girişimcileri geleceği şekillendiriyor. Sizde bu değişimin bir parçası olun” sloganı ile 2018 yılına başlıyor.

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ve The Cleantech Open ile birlikte “enerji ve çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin desteklendiği ve yarıştığı uluslararası program, Türkiye’de 5.yılında da temiz teknoloji girişimcilerini desteklemeye devam ediyor.

“Temiz Teknoloji iş fikirlerini arıyor, ulusal ve uluslararası fırsatlar sağlıyor ve hayata geçirebilmek için birlikte çalışıyoruz” yaklaşımı ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkede sürmekte olan program başta eğitim ve mentorluk destekleri olmak üzere,tanıtım ve sermayeye ulaşım kilit aktivitelerini bu konuda çalışan girişimcilere sunuyor.

Ulusal ve Uluslararası Arenada Adınızdan Söz Ettirin!

GCIP Türkiye, kamu ve özel sektör destekli yürütülmekte olan çok sayıda girişimcilik programı içinde 2014 yılından bugüne oluşturduğu çeşitli iş birlikleri ve girişimcilik ekosistemine yaptığı katkılarla öne çıkıyor.

Paydaşları arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, KOSGEB ve TTGV’nin yer aldığı Türkiye’nin en kapsamlı temiz teknolojiler platformu GCIP sizin için geliştirildi!

Yarışma Fikri Olan Herkese Açık

Türkiye’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) ev sahipliği yaptığı programda, geçen yıl olduğu gibi bu yılda, “Yenilenebilir Enerji”, “Enerji Verimliliği”, “Atık Yönetimi”, “Su Verimliliği” ve “Yeşil Binalar”, “Akıllı Ulaşım” ve “İleri Malzemeler” kategorilerindeki başvurular kabul ediliyor. Yarışmaya, bu kategorilerde faaliyet gösteren tüm KOBİ’lerin yanında, bu alanda yeni bir fikri olan, bir ürün geliştirmeye çalışan ve/veya geliştirdiği ürünü pazara ulaştırmaya çalışan tüm girişimciler, öğrenciler, araştırmacılar, uzmanlar ve akademisyenler başvurabiliyorlar.

Girişimcilerin çeşitli enstrümanlar ve çok katmanlı mekanizmaların ile desteklenmesinin sağlanması için, Sanayi ve Yatırım dünyası ile entegrasyon süreci de devam ediyor. 2018 yılında girişimcilerin prototipleme, üretim, sanayi iş birliği ve yatırım ihtiyaçlarına yönelik olarak OSTİM ve TBS Yatırım’da GCIP’in resmi destekçileri arasına katılıyor ve GCIP programı yoluna daha da güçlenerek devam ediyor.

Başvuru Aşaması ve Katılımcı Profili

Başvurular 5 Mart- 5 Mayıs 2018 tarihleri arasında www.turkey.cleantechopen.orgadresinden kabul edilecek. TÜBİTAK’ın ev sahipliği ve liderliğiyle organize edilen panellerde projeler akademisyen, iş dünyası temsilcisi, yatırımcı ve seri girişimcilerden oluşan uzmanlar tarafından değerlendirilecek, programa devam etmeye uygun bulunan projeler seçilecek ve yarı finalistler 18 Haziran 2018 tarihinde ilan edilecek.

GCIP’ye başvuracakların en az iki kişiden oluşan bir takım kurması ve girişimci takım üyelerinden en az birisinin Türk vatandaşı olması ve/veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterlidir. GCIP 2014-2017 yıllarındaki programlarda para ödülü alan finalist takımlar ve üyeleri tekrar programa yarışmacı olarak başvuru yapamayacaklar. Ancak para ödülü kazanmayan tüm mezun ve katılımcılar tekrar başvuru yapabilirler.

GCIP Girişim Hızlandırma Süreçleri

  • Eğitim, Mentorluk ve Sürekli Danışmanlık Desteği

Programın eğitim ve mentor destekleri gönüllülerden oluşan uzmanlar tarafından sağlanıyor. Programa destek sağlayanlar arasında temiz teknolojilere odaklı geniş bir girişimci eğitmen kadrosu ve GCIP mentor havuzunda yer alan 400’ü aşkın mentor bulunuyor. Yarı finalist olan ve GCIP İş Geliştirme Süreci’ne katılmaya hak kazanan tüm girişimcilere süreç boyunca alanlarında uzman +30 kişilik bir ekip tarafından Markalaşma, Satış‑ ve Pazarlama, İş Modelleri, İş Hukuku, Sürdürülebilirlik, vb. konularda danışmanlık desteği sunuluyor.

Ayrıca takımlar özellikle teknoloji konusunda yaşadıkları çeşitli sorunların çözümüne yönelik olarak sağlanan teknik uzmanlar tarafından verilen destek hizmetlerinden de faydalanıyor.

Ek olarak tüm girişimciler, Silikon Vadisi’nin ticari yüzünü yansıtan ve temiz teknolojilerde girişimcilik konusunda uzman olan program ortağımız, The Cleantech Open tarafından sağlanan webiner/seminer, doküman ve iş geliştirme araçlarından yararlanıyor.

Önünüzdeki 5-6 ay boyunca amacınız, “binadan çıkmak” ve isinizin değer zincirindeki potansiyel müşteriler, ortaklar, distribütörler, yatırımcılar, rakipler, satıcılar gibi ilgili üçüncü şahıslarla konuşmak, hipotezlerinizi doğrulamaksa, GCIP programına özel “20 aşamalı İs Modeli Geliştirme ve Doğrulama” metodu ile bunu başarmak elinizde.

  • Girişimcilik Ulusal Akademisi ve Müşteri Doğrulama Çalışmaları

Yarı finalist olan ve GCIP iş geliştirme sürecine katılmaya hak kazanan tüm girişimciler ulusal akademinin olanaklarından yararlanacak. Ulusal Akademi, mevcut iş modelinizde yer alan tüm hipotez ve öngörülerinizin, kullanmakta olduğumuz 20 aşamalı iş geliştirme metoduna uyarlanarak, yeniden mercek altına alınacağı ve geliştirileceği bir atölye çalışmasıdır.

Müşteri Doğrulama Çalışmalarında ise hipotezleri doğrulayan veya geçersiz kılacak doğru kişiler ve şirketler ile daha etkin şekilde nasıl iletişime geçebileceğiniz ve varsayımlarınızı test edebileceğiniz hakkında çok daha fazla bilgi ve tecrübe edineceksiniz.

  • İş Kampı ve Deneme Jürisi Etkinlikleri

GCIP girişimcilerinin iş fikirlerini daha gerçekçi ve piyasaya uygun hale getirebilmeleri ve iş fikirlerini daha doğru ifade edebilmeleri amacıyla program sürecinde İş Kampları düzenlenmektedir. Bu kamplar, girişimcilerin iş geliştirme alanlarına yönelik deneyimli konu uzmanlarından birebir bilgi ve destek alabilecekleri yüz yüze mentorluk seanslarıdır.

Her bir uzmanla ayrı ayrı yapılan 45’er dakikalık bu seanslarda, girişimciler çeşitli soru/sorunlara cevap ararken, 20 aşamalı İş Geliştirme Metodolojisinin her bir aşamasını derinlemesine tartışma olanağı bulabilir.

Programın ulusal aşamasındaki planlı bir diğer destek çalışması da Deneme Jürisidir. Deneme Jürisi, girişimcilerin iş fikrini ve projesini gerçek müşteri ve yatırımcı sunumlarından önce farklı alanlarda uzman olan bir grup mentora anlattığı ve savunduğu bir grup çalışmasıdır.

Deneme Jürisi üyelerinin iş fikri ve proje hakkında görüş verdikleri, sorgulayıcı yaklaşımla ve bir düşünce sistematiği çerçevesinde problemli gördükleri tüm noktaları irdeledikleri ve format gereğince daha ziyade eksik ve geliştirilmesi gereken hususlarda geri bildirimler sağladıkları bir etkinliktir.

Deneme Jürisi, girişimci projesinin gerçek jüri, müşteri ve yatımcı önündeki başarısının sınandığı bir prova niteliğindedir. Bu etkinliğin programın yarışma kısmına etkisi yoktur.

  • İletişim Ağı Desteği ve Yatırımcı Buluşmaları

Takımlar program paydaşları tarafından sağlanan profesyonel iletişim ağına erişim fırsatı bulacaklar ve bu sayede potansiyel müşteri, iş ortağı ve yatırımcı ile buluşacaklar. Fikir alışverişlerinin yapılacağı ve benzersiz bir fırsat sunan bu iletişim ağı iş modellerinin geliştirilmesinde ve tanıtımının yapılması konularında takımlara büyük destek olacaktır.

Pazara Daha Hızlı Erişmek İçin Yeni Kapılar Aralayalım!

GCIP Türkiye Ekipleri Global Forum’da!

Ulusal alanda elde ettiği başarıları uluslararası arenada da devam ettiren program kısa zamanda programın yürütüldüğü ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada girişimcilik ekosisteminde adından söz ettirmeyi başardı.

Silikon Vadisi’nde yer alan program ortağımız The Cleantech Open tarafından her yıl San Francisco’da; “Global Girişim Haftası (GGH)” etkinliği olarak gerçekleştirilen Global Forum, GCIP’nin uluslararası aşamasıdır. 2015 yılında, GCIP bölümünde verilen 5 ödülden 3’ünü Türk takımları kazanmıştı.

Global Forum daha da büyüyerek 2018’de Los Angeles’e taşındı. GCIP Ülkelerinin en başarılı 2017 girişimlerinin katıldığı Ocak 2018’deki Global Forum 2018’de verilen 4 ödülden 2’sini yine Türk girişimcileri kazandılar.

Global Forum’a katılan ekipler; uluslararası mentorlar ile çalışma imkânını yakalarken, yatırımcı aktivitesinde (Investor Connect) özel yatırım kuruluşları ile finans ve risk sermaye gruplarının temsilcilerinin yer aldığı özel seansta çok sayıdaki yatırımcıya fikir, proje ve ürünlerini anlattılar. Expo’da ziyaretçilere ürünlerini sergilerken potansiyel müşteri ve stratejik ortaklar aradılar.

  • Kadın Girişimciler ve Başarıları Artıyor!

Kadın girişimcilerin güçlendirilmesinin çarpan etkisi yarattığı, ekonomik büyümeyi ve her alanda gelişmeyi hızlandırdığı kanıtlanmış bir gerçek. Bu gerçekten yola çıkan GCIP, kadın girişimci Start-Up’ları destekleyerek, hatırı sayılır bir kadın girişimci sayısına ulaştı. GCIP 2014 – 2017 yılları arasında değerlendirmeye tabi tutulan projelerden 73 takımın, mezunlarımız arasında ise 23 takımın lideri kadın girişimciler!

Bu motivasyonla yola çıkan GCIP’nin, 2018 yılı hedeflerinden biri de başvurularda kadın girişimcilerin sayısını daha da arttırmak…

Global Forum’da Ülkemizi Temsil Edin!

Program Finali ve Ödüller

Program sonunda birinci seçilen takım 50.000 TL olan Ulusal Birincilik Ödülü’nü, ikinci seçilen takım 25.000 TL İkincilik Ödülü’nü ve üçüncü seçilen takım 15.000 TL Üçüncülük Ödülü’nü almaya ve ilk iki sırada yer alacak takımlarının birer üyeleri, Los Angeles’te gerçekleştirilecek Global Forum’da ülkemizi, program sponsorluğunda, projeleri ile temsil etmeye hak kazanıyorlar. Aynı zamanda Global Forum’un sunduğu küresel yatırımcılar, iş çevreleri ve uluslararası mentorlar ile tanışma ve küresel platformda diğer ülke ekipleri ile yarışma fırsatını da yakalıyorlar.

Bunların dışında başarılı takımlara Bakanlık Özel Ödülü, Kadın Girişimci Ödülü, Halkın Seçimi Ödülü, Yılın Genç Girişimcisi Ödülü, Sürdürülebilirlik ve Başarılı Mezun Ödülü gibi ödüller bekliyor.

 

Duyurunun yayınlandığı TÜBİTAK web sitesine erişmek için lütfen tıklayınız.