×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

Türkiye’deki 3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteci için daha iyi yaşam koşulları oluşturmayı amaçlayan “Data 4 Refugees Challenge” adlı insani yardım çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle başlatıldı. Çalışma kapsamında, mültecilerin refahına katkıda bulunmak; emniyet, sağlık, eğitim, işsizlik, sosyal entegrasyon, hareketlilik, kaynakların ve altyapının dağılımı da dâhil olmak üzere önemli konular hakkında birtakım analizler gerçekleştirmek/bilgi edinmek; hükümetlerin ve uluslararası organizasyonların mültecilerin nüfus yapılarına dair dinamiklerini modellemelerine ve ihtiyaçlarını (sosyo-ekonomik ihtiyaçlar, eğitim ve hizmetlerde eksiklikler vb.) keşfetmelerine yardımcı olmak; mültecilerle birlikte Türkiye ve diğer ülkelerdeki mültecilere yeni uygulamalar, hizmetler ve yenilikçi çözümler üreten ileri projeleri teşvik etmek / projelere temel oluşturmak amaçlarıyla bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın katılımcılarına bir yıl boyunca bir milyon müşteriden toplanan ve hiçbir kişisel bilgi bulunmayacak şekilde anonim hale getirilmiş bir veri setine erişim imkânı sağlanacak. Katılımcılar yarışma bitiminde analiz sonuçlarını içeren proje raporları gönderecek.

Başvurular, Mültecilere Sağlanacak Nihai Fayda Açısından Değerlendirilecek

Yarışmaya katılım, veri gizliliğini ve mahremiyeti korumak amacıyla mutlak bir anlaşmaya tâbi olacak. Yarışmaya başvuran araştırma ekiplerinin, bağlı bulundukları kurumun kadrolu bir personeli tarafından yönetilmesi ve tüm ekip üyelerinin isimlerinin anlaşmada tek tek belirtilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında, ekibin amaçlarını açıklayan bir sayfalık proje teklifi gönderilecek. Başvurular, öncelikle mültecilere sağladıkları nihai fayda açısından değerlendirilecek. Ticari bilgilerin kullanımı yasak olacak.
Proje Raporları Kamuoyuna Açıklanacak

Proje Değerlendirme Komitesi, yarışmanın ana temalarının her biri için bir adet (emniyet, sağlık, eğitim, işsizlik, entegrasyon) olmak üzere toplam beş proje seçecek ve yarışma sonunda ödüller (toplam 50.000 TL) verilecek. Değerlendirme sonrasında, proje raporları kamuoyuna açıklanacak ve projelerin bulgularını ilgili bakanlıkların ve STK’ların erişimine açık bir şekilde sunan bir teknik rapor hazırlanacak. Katılımcılar, çalışmalarının tam mülkiyetine ve telif haklarına sahip olacak. Önerilerin gönderimi sırasında yapılan anlaşmaya göre; katılımcılar, uygun haklar ile materyallerin kullanılmasına izin vererek gönderilen tüm materyallerin, Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA) açık lisans sözleşmesi kapsamında halka açılacağını kabul edeceklerini beyan edecekler.

Yarışma takvimi aşağıdaki gibidir:
Ocak 2018                         : Proje çağrısı

15 Şubat 2018                   : 1 sayfalık proje önerileri için son başvuru tarihi (ve isteğe bağlı sunum)

5 Mart 2018                      : Projenin önerilerinin değerlendirilmesi, ekiplerin veriye erişimi

31 Temmuz 2018             : Proje raporları için son teslim tarihi

Eylül 2018                         : Proje raporlarının değerlendirilmesi

Ekim 2018                        : Proje atölyesi ve kazanan projelerin kamuya açıklanması

Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye  http://d4r.turktelekom.com.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Duyurunun yayınlandığı TÜBİTAK sayfasına erişmek için lütfen tıklayınız.