×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

KOSGEB, kuruluşunun 25.yılında destek yağdırdı. KOBİ’leri ve inovasyon camiasını besleyici yeni desteklerin tanıtımını yapan Başkan Recep Biçer; “Girişimciye, işbirliğine, Ar-Ge’ye, teknoparklara ve enerjiye verdiğimiz destekleri artırdık, KOBİ’lerimizin rahatça üretebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, kurumun 25.yılında yenilediği ve geliştirdiği destekleri basın toplantısı vasıtasıyla kamuoyuyla paylaştı. Başkan Recep Biçer; “Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarını kapsayan, destek üst limiti 1 milyon TL’den, 1 milyon 500 bin TL’ye çıkıyor. Ar-Ge- İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında yürütülen Ar-Ge- İnovasyon Destek Programı’nda hizmet alımı giderleri yüzde 50, personel giderleri yüzde 50, kira destekleri ise yüzde 100 artırıldı. Teknopark firmalarına bin 250 TL kira desteği verilecek. Ayrıca Enerji Verimliliği Desteği 30 bin TL yerine 50 bin TL oldu” diye konuştu. KOBİ’lerin destekçisi olma misyonunu geliştirdikleri destekleriyle sürdürmeye devam edeceklerinin bilgisini veren Biçer, lojistik desteği ve gönüllü uzmanlık desteği gibi verilecek yeni desteklerin de müjdesini verdi. Basın toplantısında, KOSGEB’in 25. Yılı doldurması şerefine pasta kesildi.

Kadın girişimciye ilave destek
Recep Biçer, İşbirliği-Güç birliği Destek Programı kapsamında proje destek üst limitinin 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldığını belirterek, bu miktarın 300 bin liralık kısmının geri ödemesiz olduğunu söyledi. Yurt içi sanayi ihtisas fuarlarında destek üst limitini metrekare başına 120 liradan, 150 liraya, yurt içi ihtisas fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda da söz konusu rakamı 80 liradan 100 liraya çıkarttıklarının bilgisini veren KOSGEB Başkanı, kadın girişimcilere aktif destek verdiklerini de belirtti. Biçer; “Girişimcinin kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde desteğe yüzde 20 ilave yapılacak” dedi. Biçer, sabit yatırım desteği kapsamındaki geri ödemesiz dönem süresinin 24 aydan 30 aya yükseltildiğini de açıkladı.

KOSGEB, inovasyon camiasını unutmadı
Teknopark içerisinde üretimde bulunan işletmenin başvuruda bulunan girişimcisinin aylık en fazla bin 250 lira, teknopark sınırları dışında olması durumunda da aylık en fazla bin lira kira desteği alacağını belirten Biçer, teknoparklara ve akademi camiasına verdikleri destekleri artırdıklarını söyledi.

Başkan Recep Biçer, projede çalışan personel giderleri karşılığı olarak üniversitelerin lisans programlarından bir yıl içinde mezun olabilecek öğrencilere ve lisans mezunlarına net ücret üzerinden 2 bin lira, yüksek lisans mezunlarına 2 bin 750 lira ve doktora mezunlarına 3 bin 500 lira destek sağlanacağını dile getirdi.

Personel giderleri için verilen desteğin üst limitinin 100 bin liradan 150 bin liraya çıkartıldığını bildiren Biçer, endüstriyel uygulama programı kapsamında proje iş planındaki ve proje süresi içinde ihtiyaç duyulan test, analiz ve laboratuar ekipmanı gibi giderler için işletmelere sağlanan geri ödemeli desteğin üst limitinin 200 bin liradan 500 bin liraya yükseltildiğini kaydetti.

Enerji unutulmadı
Yenilenen haliyle Enerji Verimliliği Desteği’ni açıklayan KOSGEB Başkanı; “İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında alacakları etüt, danışmanlık, eğitim hizmetlerine destek verilirken; ‘uygulama giderleri’ de eklenerek 30 bin lira olan toplam destekte üst limit 50 bin lira olarak artırılmıştır” açıklamasında bulundu.

2 yeni destek de tanıtıldı
Gönüllü Uzmanlık Desteği ve Lojistik Desteği adı altında iki yeni desteğin gündeme geldiğini anlatan Başkan, “İşletmelerin ihtiyaç duydukları konularda gönüllü uzmanlardan alacakları hizmetlerde gönüllü uzmanların konaklama ve ulaşım giderleri için destek verilmesi planlanıyor. Her bir uzmanlık hizmeti için destek üst limiti 2 bin lira olup, toplam destek limiti 10 bin liradır” dedi.

Biçer, son mali yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere uluslararası ticarette lojistik desteği verileceğini belirterek, her bir uluslararası ticaret için sağlanacak desteğin üst limitinin 4 bin lira, toplam destek üst limitinin de 20 bin lira olacağını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan, web tabanlı mobil e-ticaret firmalarının ve web tabanlı uygulamaların 2 kalemde destekleneceğini sözlerine ekledi. Başkan, işbirliği-güçbirliği programıyla firmalarla sinerji yoğunlaştıracakları ifadesiyle sözlerini noktaladı.