×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

2012 yılında Enerji, Gıda, Makine İmalat, Bilgi İletişim Teknolojileri ve Otomotiv öncelikli alanlarında yayınlanan 22 çağrının ardından 2013 yılı içinde Enerji, Bilgi İletişim Teknolojileri ve Sağlık Öncelikli Alanlarında toplam 34 Adet çağrı yayınlanmıştı. Çağrı hazırlık aşaması ve çağrı planlamaya ilişkin çalışmaların tamamlanmasının ardından 2014 yılı için de hazırlığı yapılmış olan 11 adet daha çağrıya çıkıldı.

TÜBİTAK, ülkemizin öncelikli alanlarında sonuç odaklı, izlenebilir hedefleri olan, ilgili bilim/teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeten ve özel sektöre yönelik Ar-Ge projelerini “1511 – TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı” ile desteklemektedir. Bilgi İletişim Teknolojileri Öncelikli alanı altında yer alan  Mobil iletişim teknolojilerine yönelik 1 Temmuz 2013 tarihinde toplam 8 adet çağrı yayınlanmıştı. Bu çağrılar sonrasında yapılan değerlendirmeler kapsamında, özgün yeni ve rekabetçi teknolojilerin geliştirilmesi, çağrı konusundaki ileri teknoloji sistemlerinin standardizasyon çalışmalarına katkı sağlanması, ülke ihtiyaçlarının karşılanması,  küresel oyuncuların ortaya çıkması, sektörel gelişimin yeni konularda da sürdürülmesi  amacıyla 6 adet yeni çağrı yayınlanmıştır. Çağrı metni ve çağrıya ilişkin özel hususlara aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Elektrik motorları enerjinin en çok kullanıldığı güç birimleridir.  Bu güç birimlerinde sağlanacak verim artışları enerji verimliliğinde önemli tasarruf kazanımları sağlayacaktır.  Bu kapsamda elektrik motorlarındaki verimliliğin artışı ile ilgili olarak 2013 yılı içinde motor sürücüleri konularında çağrıya çıkılmıştı.  2014 yılı içinde de doğrudan motor teknolojilerine yönelik  “Sürekli mıknatıslı senkron motor teknolojilerinin geliştirilmesi” ve  “Özel motor teknolojilerinin geliştirilmesi” başlıklarında  iki çağrı yayınlanmıştır.  Bu çağrılar kapsamında elektrik motorlarında rekabetçi, özgün verimlilik sınıfı IE4 olan motor teknolojileri ile ilgili projelerin desteklenmesi öngörülmüştür. Çağrı metni ve çağrıya ilişkin özel hususlara aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Özel sektör kuruluşlarının öncelikli alanlardaki Ar-Ge projelerini desteklemek üzere kurgulanmış olan 1511 öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı kapsamında, 1 Temmuz 2013 te Kişiye özel implantlar, cerrahi aparatlar, akıllı protez/ortez sistemleri,  dış iskelet robotları, diyaliz sistemleri, e-sağlık, evde bakım, tedavi ve takip sistemleri, medikal görüntüleme sistemleri, tıbbi modelleme-simülasyon teknolojilerinin geliştirilmesi konularını kapsayan toplam 6 adet çağrı yayınlanmıştı.  Biyomedikal ekipmanlar alanında  büyük önem kazanan “Cerrahi alanda robotik uygulamalar”  ile  sağlık teknolojileri ve özellikle cerrahi teknolojilerin insan sağlığının korunması, ameliyat sırasında etkili müdahale yapılabilmesi ve ameliyat sonrası iyileşmenin hızlanması için büyük bir öneme sahip “cerrahi aparat/cihazlar” konularında iki adet çağrı yayınlanmıştır.  Rekabetçi, yenilikçi  özgün Ar-Ge projelerinin destekleneceği bu çağrıların duyurularına aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.